Overzicht seizoen 2017 – 2018

Portret

24 oktober 2017
Op de eerste avond van het seizoen waren er 4 ‘nieuwe’ gezichten: Walter Hol, Evelien Rutgers, Mary Kuiper en Kate Lessels. Het eerste deel van de avond is het programma voor het nieuwe seizoen besproken (zie onder). Na de pauze was er tijd voor de foto’s van de zomerperiode.

Plannen voor seizoen 2017-2018
Op basis van de evaluatie van afgelopen seizoen en de eerder aangeleverde ideeën wordt besloten
om dit seizoen aan de volgende activiteiten te beginnen.

Fotoshoot met model (contactpersoon Nico)
Met meerdere (bv 4) fotografen één ervaren model een fotoshoot op locatie organiseren.
Elke fotograaf krijgt een bepaalde tijd om een serie foto’s van het model te maken (de andere fotografen mogen alleen als assistent fungeren, indien gewenst door de fotograaf). Na afloop worden de foto’s vergeleken. Voor meer uitleg zie https://youtu.be/aKWuoYmjoms.

Portretseries 3×3 (contacpersoon Jan)
Per groepje van 3 fungeert één persoon als model en wordt in zijn omgeving gefotografeerd door een tweede fotograaf. De derde fotograaf legt dit vast en maakt portretten van de fotograaf. Dit doen we 3x gedurende het seizoen zodat ieder elke rol vervult. De technische uitvoering (flitslicht/ natuurlijk licht, omgeving, attributen) is vrij in te vullen door de groep.

Huiskamergroep namaken bestaande portretfoto (contactpersoon Geert)
Bijzondere portretfoto’s (bijzondere belichting, pose, of zaken die met elkaar in tegenspraak waren etc.) uit reclames, boeken, van het internet etc. analyseren en vervolgens met een fotomodel na te maken. Het idee is dan dat ieder zijn eigen foto selecteert en dan in het groepje wordt overlegd hoe we samen de foto’s kunnen maken en dat na het maken de resultaten besproken worden. Ieder blijft zo aan zijn eigen voorkeuren werken en er kan toch kennis over de techniek van het portret-fotograferen worden uitgewisseld.

Concertfotografie (contactpersoon Jan)
Ook in het komend seizoen gaat Jan concerten fotograferen en daarbij proberen ook betere portretten te maken maken. In een aantal gevallen zou iemand mee kunnen om ervaringen en foto’s uit te wisselen.

Coördinator werkgroep Portret: Jan Snel
De werkgroep Portret houdt zich (zoals de naam al doet vermoeden) bezig met portretfotografie. Op de werkgroepavonden wordt werk besproken. Dat is individueel werk, maar ook foto’s die in groepsverband gemaakt zijn. Regelmatig worden activiteiten georganiseerd waarbij de leden met bestaand licht of in een studio samen aan de slag gaan. Techniek, camera-instellingen en wijze van belichting zijn vaste onderdelen van gesprek, maar ook de aansturing van het model is een terugkerend onderwerp. Naast zelf-georganiseerde activiteiten worden leden van de werkgroep ook vaak gevraagd om bij evenementen of voorstellingen te fotograferen.

Alfia fair Arcen 2015
Op 19 en 20 september 2015 vond in Arcen het Elfia fair plaats. Dick Engelen, Jan Snel en Frits Weener hebben op verschillende dagen het evenement bezocht en daar gefotografeerd. Hieronder enkele beelden daarvan.