Carleen van den Anker

Carleen van den Anker

Ik ben al meer dan tien jaar enthousiast lid van CCW en heb er op fotografisch gebied veel geleerd. Daarnaast was ik een paar jaar penningmeester en heb ik o.a. jarenlang de maandelijkse Nieuwsbrief verzorgd.

Op mijn twaalfde verjaardag kreeg ik mijn eerste camera, maar ik ben inmiddels al vijftig jaar en een stuk of wat camera’s verder. Op dit moment fotografeer ik met een Canon 70D, met verschillende objectieven, en een Lumix FZ200 vanwege de handzaamheid en de grote zoomfunctie.

In de loop der jaren ontwikkelden zich bij mij enkele grote fotografische liefdes, vooral natuurfotografie en sociaal-documentaire fotografie. Wat natuur betreft zijn winter en water favoriete onderwerpen; ook berggebieden of de Waddeneilanden kunnen mij mateloos boeien. Ik wil met mijn foto’s graag de waarde van de natuur laten zien en daarmee misschien een piepklein steentje bijdragen aan het behoud ervan.Ik fotografeer graag ‘gedrag’, van dieren, planten of andere organismes. Ook mensen vallen daar onder en zo kom ik bij sociaal-documentaire fotografie terecht. Straatfotografie is daarvan een belangrijk aspect, maar ook andere vormen van menselijk gedrag vind ik leuk om vast te leggen. Ik fotografeer in zijn algemeenheid meer vanwege ‘het verhaal’ dan voor de esthetiek.

Nico van der Boor

Nico van der Boor

Sinds 2011 ben ik woonachting in Wageningen en sindsdien ook lid van de Camera Club Wageningen. Het fijne van een fotoclub is, dat je geïnspireerd wordt en je ervaringen met anderen kunt delen. Voor het digitale tijdperk beperkte mijn fotografie zich hoofdzakelijk tot het maken van vakantiefoto’s en familie aangelegenheden. Ik had vaak de grootste verwachtingen, maar als eenmaal de foto’s van de afdrukcentrale terug kwamen vielen de resultaten vaak erg tegen. Soms waren de tegenvallers te wijten aan de afdrukcentrale, maar in de meeste gevallen aan mezelf: Gewoon geen verstand van zaken! Het enthousiasme was iedere snel getemperd en de camera verdween vervolgens weer voor maanden in de kast. Met de komst van de digitale camera ging een wereld voor mij open. Ik kon direct het resultaat direct terug  zien. Toen ik ook begon te snappen wat ik al die tijd verkeerd gedaan had, ging het in een rap tempo. Zo ook heeft mijn vaardigheid in de digitale doka zich heel snel ontwikkeld. Meters boeken en vakliteratuur heb ik verslonden om vervolgens de opgedane kennis in de praktijk toe te passen, ermee te experimenteren en me steeds verder te ontwikkelen. Inmiddels heb ik de fotovakschool afgerond en mijn eigen studiootje ingericht. Ben ik klaar? Nee, mijn ontwikkeling stopt nooit. Eigenlijk ben ik een soort veelvraat. In alle vormen van fotografie vind ik wel een uitdaging of zijn er facetten, die mij interesseren en inspireren. Of het nu gaat om reisfotografie, stillevens, natuurfotografie of stedelijk. Alles heeft zijn eigen charme. Na alle creatieve uitstapjes is portretfotografie wel als mijn voorkeur boven komen drijven. Zowel in de studio als op locatie. Waarom? Weet ik niet precies. Ik denk dat het vooral de combinatie van de interactie met mensen en de fotografische techniek is. Het is een vorm van fotografie, waarbij ik me niet anoniem achter mijn camera kan verschuilen. Dat maakt het spannend, maar ook uitdagend.  Op mijn website is een doorsnede van mijn werk te vinden.
Website

Marijke van der Giessen

Marijke van der Giessen

Sinds Marijke van der Giessen lid werd van de Camera Club Wageningen is zij anders gaan kijken en fotograferen. Omdat zij een brede belangstelling heeft, zijn er veel onderwerpen die zij vastlegt; landschappen, natuurdetails, maar ook architectuur en personen. Bijna altijd gaat de camera mee. De omgeving van Wageningen biedt een scala aan landschappen, maar zee en strand blijven ook trekken. Zij is gefascineerd door spiegeling en water. Ze zoekt naar licht en kleur. Ook experimenteert ze met beweging.
Voor het mooiste licht gaat ze op pad rondom de randen van de dag. Zij fotografeert met een compactcamera. Voor macrofoto’s wordt deze aangevuld met een voorzetlens.
Vaak wordt tegenlicht gebruikt in de compositie. De foto’s worden zo min mogelijk bewerkt. Ze gebruikt diverse mogelijkheden om foto’s te presenteren. Daarnaast maakt ze eigen teksten bij de foto’s.

Norbert Lukkezen

Norbert Lukkezen

De aanschaf van een digitale spiegelreflex heeft mijn fotohobby in 2008 weer nieuw leven ingeblazen. Vroeger bracht ik vele uren door in de doka. Daardoor heb ik nog steeds veel plezier in zwart-wit fotografie. Maar ook kleurenfotografie heeft zijn charme. Mijn interesse is breed, maar landschappelijke en stedelijke fotografie, in het bijzonder straatfotografie, komen bijna vanzelf het meest aan bod tijdens vakanties. Bruggen zijn bijvoorbeeld een dankbaar onderwerp. Maar ik vind het ook leuk, en tegelijk moeilijk, om mensen te portretteren. De clubavonden en activiteiten van de camera club hebben mij vooral geleerd in fotografisch opzicht beter en anders te kijken naar mijn omgeving: patronen en structuren, spiegelingen en details.

Mijn smartphone gebruik ik tegenwoordig vaak onderweg: altijd bij de hand en geen gesjouw met apparatuur. Leuk voor series over onderwerpen die je dagelijks in diverse (weers-) omstandigheden tegenkomt. Maar de mogelijkheden zijn uiteraard beperkter.

José Middelhuis

José Middelhuis

José Middelhuis

Ik heb veel foto’s gemaakt zonder er echt over na te denken of bij stil te staan, gewoon als herinnering. In maart 2014 heb ik me verdiept en heb ik een spiegelreflex camera gekocht. Veel gelezen over macro-fotografie, kijken op het internet in boeken en ben naar exposities geweest.
De kleine wereld waar je zo snel aan voorbij loopt omdat je het soms met je blote oog niet kunt zien of omdat we teveel ‘haast’ hebben. Ik wil jullie mee laten kijken naar wat de natuur ons voor moois te bieden heeft. Het is als mediteren een ‘Zenzien’ Als ik zo bezig ben met fotograferen geniet ik van de natuur om me heen ik vergeet de tijd en vind er rust. Voordien was ik bezig met kunst, beeldhouwen, werken met textiel en papier. Helaas lukt dat momenteel niet en daarvoor is nu fotografie gekomen, waar ik mijn hart in kan leggen. Inmiddels ben ik gevraagd om om mee te doen als lid van de Landelijke Gespreksgroep Camera Natura van de Fotobond en ben ik toegelaten door de ballotagecommissie.
Ik fotografeer met de Sony A7 Mark II, een Sigma 105 mm macro (welke mijn favoriet is), een Tamron 180 mm, een Lensbaby en andere lenzen en een statief. Techniek wil ik me meer eigen maken. Foto’s bewerken doe ik liefst (nog) zo weinig mogelijk. Foto’s zijn ‘zoals ik ze maak’ en wil er niet aan ‘manipuleren’ wie weet verandert dat te zijner tijd.
Website: www.jmiddelhuis.nl

Hans van der Molen

Hans van der Molen

Lang geleden had ik analoge camera’s en een natte zwart-wit doka, tegenwoordig digitale spullen en een fotoprinter.
Ik fotografeer vooral graag mensen, in mijn omgeving of op reis. De fotoclub is een inspirerende plek om met mensen met dezelfde gekte te kunnen praten over je foto’s, of om samen op stap te gaan om te fotograferen. Het is aardig om te zien, dat het niet zo belangrijk is wat voor camera je gebruikt, het belangrijkste gebeurt toch in de twintig centimeter achter de camera: je hoofd. Fotograferen leert me, beter, met meer aandacht, te kijken.

Jaap Mons

Jaap Mons

Deze pensionado van bouwjaar 1950 is 12 jaar geleden weer gaan fotograferen. Aanleiding was de deelname van de kids op hoog niveau aan stijldans wedstrijden. Trotse pa moest dat vastleggen en schafte een digitale camera aan. Het werd een brede, intensieve hobby. De eerste jaren was ik vooral met de techniek bezig, en dat vind ik nog steeds erg belangrijk.
Ben in 2013 lid van de cameraclub geworden om me samen met anderen ook op het creatieve vlak te ontwikkelen. Het fotograferen bij evenementen is mijn ding. Dat kunnen sportwedstrijden zijn zoals de Drutenloop en de Barneveldse kippenren. Maar ook de herdenking en viering van 4 en 5 mei in Wageningen. Ook op Bergpop en andere optredens ben ik in de weer. Verder ben ik een alleseter. Portret, natuur, macro, stedelijk en straatfotografie? Ik doe mee.
Mijn gereedschap is een Nikon D610 met lichtsterk glaswerk van groothoek- tot telelens. Elke foto bewerk ik. Deze bewerking heeft enkel de verbetering van de foto’s als doel.

Ina Pijnacker Hordijk

Ina Pijnacker Hordijk

Ina is geboren in 1949 en zij fotografeert sinds 2013 met de Sony NEX-5R. Zij gebruikt de volgende objectieven: Sony 16-50, Sony 50-200 en sinds kort een 30mm macro. Verschillende soorten fotografie spreken haar aan: Natuur, Planten, Dieren, Straatfotografie en Macro. Daarnaast fotografeert ze haar dochters tijdens men wedstrijden en sinds ze oma is ook haar kleindochter. Naast fotograferen heeft ze al hobby tuinieren en bridgen. Haar favoriete site is Facebook, waaronder diverse fotogroepen.

Renk Ruiter

Renk Ruiter

Fotografie is voor mij erg belangrijk, ik besteed er dan ook veel tijd aan. Ik fotografeer met Canon 70D met zowel groothoek als telelenzen. Maar techniek is voor mij slechts een middel om mijn doel te bereiken. Mijn onderwerpen zijn vaak heel gewoon, maar gewoon is toch ook bijzonder? Wat ik belangrijk aan een foto vind is de visie van de maker. Bovendien hoeft een foto niet alles te verklappen, laat de kijker maar mee fantaseren. Mijn motto? Kijken met je ogen, zien met je hart.
Naast mijn vrije werk fotografeer ik voor Het Utrechts Landschap en soms voor andere natuurorganisaties. Naast lid van enkele fotoclubs, ben ik lid van de BMK, Bondsmeesterklasse. En bestuurslid van CameraNatura, de Landelijke Gespreksgroep Natuurfotografen.

Evelien Rutgers

Evelien Rutgers

Al sinds mijn jeugd ben ik bezig met fotograferen. Zoals velen hadden we thuis een doka, en veel aan het experimenteren met afdrukken. Jaren daarna niet erg actief geweest. Voor ongeveer 10 jaar terug heb ik het weer opgepakt en een digitale spiegelreflex gekocht. Ik ben 7 jaar lid van de club. Ik zoek graag de wat creatievere kant van het fotograferen op, ben ook bezig met Photoshop. Ik fotografeer met Canon 450D.
Foto’s Evelien

Jan Snel

Jan Snel

Ik ben van 1952, geboren en getogen in Laag-Soeren en woon sinds 1974 samen met Ans Vermeulen. Na 2 jaar studie Vliegtuigbouwkunde in Delft ben ik biologie gaan studeren in Groningen. In 1981 ben ik in Wageningen begonnen als onderzoeker fotosynthese (licht als energiebron voor planten) bij de toenmalige Landbouwhogeschool. Van 2001 tot 2014 heb ik bij de Plant Research International (onderdeel van Wageningen UR) gewerkt , nog steeds met fotosynthese als belangrijkste onderwerp.  Lezen (Fantasy), muziek (passief), volleybal (actief bij Scylla) en video-/fotografie (sport-, evenement- en straatfotografie) zijn mijn grootste hobby’s. In 2014 ben ik voor mezelf begonnen. Met een eigen adviesbureau voor de tuinbouw en als freelance fotograaf.

Mijn eerste spiegelreflexcamera (Olympus OM40) kocht ik in 1987 en sinds 2001 werk ik alleen nog met digitale camera’s. De eerste was een Minolta Dimage 7, erg veelzijdig maar ongeschikt voor het fotograferen van zaalsport.  Sindsdien gebruik ik alleen nog maar EOS camera’s van Canon. Voor het fotograferen van zaalsporten zijn lichtsterke objectieven een must. Mijn meest gebruikte camerainstellingen zijn (continue) autofocus en handmatige instelling ISO/sluitertijd/diafragma en voor nabewerking gebruik ik meestal Photoshop.
Sinds najaar 2012 ben ik lid van de CCW en hoop wat meer te leren over andere aspecten van de fotografie. Vanaf 2013 ben ik medecoördinator van de werkgroep Portret.

Naast (beach)volleybalevenementen fotografeer ik voor o.a. 3 voor 12 afd. Gelderland, de stichting Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) en de KAN Classic. Ook maak ik foto’s voor websites.

Ella Terlouw

Ella Terlouw

Omdat ik de vakantiekiekjes voorbij wilde, ben ik twee jaar geleden lid geworden van deze fotoclub en me gaan verdiepen in techniek en verschillende fotografierichtingen. Inmiddels heb ik veel gelezen, geleerd en gehoord, maar voor mijn gevoel sta ik nog aan het begin. Een voorkeur voor een bepaalde richting is er niet, natuur en stedelijk, portret en macrofotografie zijn voor mij interessant. Ook het bewerken van foto`s , van simpele verbeteringen tot het creëren van een niet bestaande wereld vind ik erg leuk. Onderwerpen als zand, water, structuren, stenen spreken mij erg aan. Vervreemding en het creëren van rust horen daarbij. Het is een ontdekkingstocht.


Harry Vos

Harry Vos

Ik ben van 1945 en fotografeer al sinds mijn studietijd. In het begin vooral reportages van o.a. ontgroening en de opbouw van een corsowagen. Naast fotograferen tijdens vakanties en toen de kinderen klein waren, werd de trek naar de natuur steeds sterker.

Het opzetten van mijn eigen onderneming betekende een periode met minder aandacht voor het fototoestel.

Het digitaal fotograferen heb ik pas ontdekt toen ik de gelegenheid kreeg – in 2004- voor een boomkweker beeldmateriaal te verzamelen. Wat was er mooier dan door het arboretum te zwerven in verschillende jaargetijden en foto’s te maken.

Na het behalen van de leeftijd, waarop niet meer gewerkt hoeft te worden is er tijd voor reizen en fotograferen. Steeds vaker met de nadruk op natuur.

Ik fotografeer nu met een Canon 450D, met een Sigma lens 18 – 200 mm, ben al lid van CCW gedurende een aantal jaren.

Geert Wiegertjes

Geert Wiegertjes

Geert Wiegertjes

Mijn fototoestel is mijn reisgezel, waardoor ik nooit alleen op reis hoef. Mijn werk brengt me geregeld in het buitenland hetgeen me (niet vaak genoeg) de kans geeft even rustig de tijd te nemen om rond te kijken. De foto van mijzelf is gemaakt door een clubgenoot tijdens een sessie portretfotografie. Ik probeer altijd mijn Pentax K30 spiegelreflex camera mee op reis te nemen, maar soms past die niet binnen de 10 kilogram bagagelimiet; dan neem ik een kleine Lumix camera mee op reis. De camera zelf en ook het bewerkingsproces zijn voor mij minder belangrijk. Ik vind het een uitdaging om een straatbeeld zo in beeld te brengen dat je (aan de mensen) kan zien waar de foto genomen is. Verder is het voor mij belangrijk om een foto zo te nemen dat er als het ware een knipoog aan de situatie toegevoegd wordt. Dat kan je (hopelijk) ook zien aan de foto’s in mijn galerie.