CCW website-10

Foto: Jan Molenveld

foto; Jan Molenveld

Foto: Jan Molenveld

Foto: Jan Molenveld

Bilderbergavond Afdeling Gelderland Zuid 2015

In Wageningen vond dit jaar de Bilderbergavond plaats in de Bevrijdingskerk, ditmaal georganiseerd door de Camera Club Wageningen. Voor de organisatie in ‘Stad der bevrijding’ kwam de ‘bevrijding’ echter pas toen op het allerlaatste moment toch nog voldoende clubs uit Afdeling Gelderland Zuid begonnen hun foto’s in te zenden. Uiteindelijk werden het 12 clubs en zo’n 95 foto’s van heel gevarieerde aard. Ook het bezoekersaantal was verheugend, voorzitter Norbert Lukkezen mocht bijna 100 bezoekers welkom heten.

In de prachtige halfronde zaal van de Bevrijdingskerk werden de vooraf ingestuurde foto’s goed zichtbaar op twee grote schermen geprojecteerd en werden de afdrukken in passe-partouts, uitstekend verlicht en tien foto’s breed op het spiksplinternieuwe fotobord van Jaap Mons in print uitgestald.

Als spreker was Jan Nabuurs uitgenodigd. Jan is Bondsmentor en komt uit Horst, is lid van Fotoclub Océ (Venlo), van de gespreksgroep NL-70 (Noord-Limburg) en van de Landelijke Gespreksgroep Fotojournalistiek (Fotobond). In precies één minuut per inzender wist Jan elke foto met gevoel en respect voor de fotograaf te bespreken. Met af en toe een kritische noot zag hij ook nog kans de maker binnen die minuut iets mee te geven om aan te werken of om het nóg beter te maken. Jan zegt zelf altijd veel oog te hebben voor structuur in de foto en zich herhalende elementen. Het zal wel als grapje zijn bedoeld maar Jan zei dat hij zich af en toe geïnspireerd voelde door de omgeving.

Het is een beetje onduidelijk hoe lang de Bilderbergavonden al worden georganiseerd maar het vermoeden is dat dat al vanaf de jaren 70 is. Een lange traditie dus, die hopelijk nog lang wordt voortgezet.

Camera Club Wageningen kijkt in tevredenheid en met veel dank aan de coördinatiecommissie op de Bilderbergavond terug. Ook de reactie van de bezoekers was positief. Sommigen vonden de bespreking “iets te lief” (lees: “niet streng genoeg”). De ruimte om foto’s uit te leggen bleek mede door de grote opkomst wat krap, maar er moet natuurlijk altijd iets te verbeteren blijven.

Veel dank aan ons organisatiecomité, alle inzenders en Jan Nabuurs voor deze zeer inspirerende avond.

Jan Molenveld,
Camera Club Wageningen